Prof. Nabi AVCI|T.C. Millî Eğitim Bakanı

1953, Bilecik doğumlu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. Doktorasını Anadolu Üniversitesinde İletişim Bilimleri alanında yaptı. 1974’te Kültür Bakanlığında memuriyete girdi. Anadolu Üniversitesinin kuruluşunda İletişim Bilimleri Fakültesinde öğretim görevlisi oldu. Millî Eğitim Bakanlığı ve Başbakanlık müşavirlikleri yaptı. 2000’de İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesinde profesör oldu. 2003'te Başbakan Başmüşavirliği görevine getirildi. TÜBİTAK Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu Üyeliği ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanlığı yaptı. Telif ve tercüme olarak çok sayıda kitabı bulunmaktadır. 24. Dönemde TBMM Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı oldu. 2013’te Millî Eğitim Bakanlığı görevine atandı.

Rustam MINNIHANOV|Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı

1957, Rybno-Slobodsky (Tataristan) doğumlu. 1978’de Sovyet Ticaret Enstitüsü’nden makine mühendisi olarak mezun oldu. Ekonomik Bilimler alanında doktora yaptı. Mühendisliğin yanı sıra 1985-1993 arasında Arsky İlçesinde İlçe Tüketici Derneği Yönetim Kurulu ve Halk Milletvekilleri Bölge Konseyi Başkan Yardımcısı, Bölge İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. 1993’te Vysokogorsky İlçe yönetiminin başkanı oldu ve 1996’da finans bakanı olarak atandığı Tataristan Cumhuriyeti'nin 1998-2010 arasında başbakanı oldu. Petrol şirketi Tatneft'in 2005-2006 arasında yönetim kurulu başkanı olarak hizmet sektöründe çalışmaya devam etti. Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev’in aday göstermesi üzerine 2010’da Tataristan Devlet Başkanı olarak resmen göreve başladı. Evli ve iki çocuk babası.

Prof. Zhanseit TUIMEBAYEV| Kazakistan Ankara Büyükelçisi

1958, Güney Kazakistan Vilayeti doğumlu. 1980’de Kazakistan Devlet Üniversitesi’ni, 2000’de Moskova Devlet Sosyal Üniversitesi’ni bitirdi. Yüksek ilimler doktoru ve profesör unvanlarını aldı. 1980 - 1993 arasında Kazakistan Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesi’nde öğretim görevlisi ve doçent olarak çalıştı. 1993’te Dışişleri Bakanlığı’na girdi ve 1994’ten itibaren Türkiye’de Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Başkatibi, Cumhurbaşkanlık Protokolü Danışmanı, İstanbul Başkonsolosu, Cumhurbaşkanlık Protokol Genel Müdürü görevlerini üstlendi. 2006 - 2007 arasında Moskova Büyükelçisi ve 2007 - 2010 arasında Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanı olarak görev yaptı. 2010’dan itibaren Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi görevini sürdürmektedir. Kazakça, Rusça ve Türkçe biliyor. Evli ve 2 çocuk babası. 

Büyükelçi Halil AKINCI | Türk Konseyi Genel Sekreteri

1945, Ula - Muğla doğumlu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dış İlişkiler Bölümü 1967 mezunu. 1968’de T.C. Dışişleri Bakanlığı'na girdi. 1998-2002 arasında Slovenya Büyükelçisi, 2002’de Dışişleri Bakanlığı Müşaviri, 2002-2006 arasında T.C. Dışişleri Bakanlığı'nda Genel Müdür, 2006-2008 arasında Yeni Delhi Büyükelçisi, 2008-2010 arasında Moskova Büyükelçisi olarak görev yaptı. 2010’da yaş haddinden emekli oldu ve Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Konseyi’nin ( Türk Konseyi ) 3 yıllığına genel sekreterliği görevine getirildi. İngilizce, Fransızca ve Rusça biliyor.

 

Erlan IDRISSOV | Kazakistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı

1958, Kazakistan doğumlu. Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi, SSCB Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi mezunu. 1985’te diplomat olarak Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başladı. Kazakistan BM Daimi Temsilciliği 1. Katibi, Özel Misyon Elçisi, Kazakistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı. 2002’den sonra Kazakistan adına Londra, İsveç, Norveç ve İrlanda’da, 2007’den sonra Washington ve Brezilya’da büyükelçilik yaptı. Devletin en büyük nişanı olan Kurmet ve Parasat nişanlarına hak kazandı. 2012’den itibaren Kazakistan Dışişleri Bakanı olarak görev yapmaktadır. İngilizce, Hindu, Urdu, Fransız ve Rusça biliyor.

 

TOBB| Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

1950’de Odalar, Borsalar ve Birlik hakkındaki 5590 sayılı Kanun ile kuruldu. Özel sektörün Türkiye’de mesleki üst kuruluşu ve yasal temsilcisidir. Hâlen, yerel düzeyde, ticaret, sanayi, ticaret ve sanayi, deniz ticaret odaları ve borsalar şeklinde oluşmuş 365 üyesi mevcuttur. Ülke çapında yayılmış oda ve borsalara, çeşitli büyüklüklerde ve bütün sektörlerden 1 milyon 200 binin üzerinde kayıtlı firma bulunmaktadır. Organları olan Genel Kurul, Odalar ve Borsalar Konseyi, Yönetim Kurulu, Yüksek Disiplin Kurulu demokratik süreçle seçilmektedir. Odalar ve borsalar arasındaki birlik ve dayanışmayı, ticaret ve sanayinin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamakta, üyelerinin mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmayı üyelerin birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplinini ve ahlakı korumaktadır.

Prof. Nevzat YALÇINTAŞ|İktisatçı Akademisyen

1933, Ankara doğumlu. İstanbul Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulu'nu bitirdi. Fransa Caen Üniversitesi'nde Doktora, İngiltere Londra Üniversitesi London School of Economics and Social Sciences'de Doçentlik Çalışmaları yaptı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde 1971'de profesör unvanını aldı. DSİ ve DPT'de Yönetici, TRT Genel Müdürlüğü, Türkiye Gazetesi Başyazarlığı, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyeliği, Tercüman Gazetesi Yazarlığı, 21. ve 22. Dönem İstanbul Milletvekilliği ile AGİTPA Türk Grubu Başkanlığı yaptı. Fransızca, İngilizce ve Arapça biliyor. Evli ve 2 Çocuk babası.

Prof. Ekmeleddin İHSANOĞLU| Türk Bilim Tarihi Kurumu Başkanı

1943, Kahire - Mısır doğumlu. Mısır Ayn Şems Üniversitesi Fen Fakültesi'nden mezun oldu. Mısır El Ezher ve İngiltere Exeter Üniversiteleri’nde akademik çalışmalar yaptı. 1974'te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doktorasını tamamladı. 1984'te profesör oldu. IRCICA İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi genel direktörlüğü, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilim Tarihi Bölümü başkanlığı yaptı. 2004-2013 arasında İİT İslam İşbirliği Teşkilatı genel sekreterliğini üstlendi. Türkiye Devlet Üstün Hizmet Madalyası, Ürdün 1. Derece İstiklal Madalyası, İİT Şeref ve Liyakat Sertifikası ile Mısır Cumhuriyeti Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi. UNESCO ve Harvard Üniversitesi'ndeki görevlerinin yanı sıra birçok uluslararası bilim kurumunun üyesi olarak bilim tarihi, Türk kültürü, İslam ve Batı dünyası ilişkileri ile Türk - Arap ilişkileri hakkında değişik dillerde çok sayıda kitap, makale ve tebliği var. Evli ve 3 çocuk babası.

İrfan GÜRDAL | Türk Dünyası Müzik Topluluğu Sanat Yönetmeni

1966 doğumlu. 1986’da Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ni bitirdi. Kültür Bakanlığı Devlet Türk Halk Müziği Korosu sınavını kazanarak saz sanatçısı olarak göreve başladı. 1991’de Dünyada Türkçe konuşulan bölgelerin müziklerini araştırıp icra eden İpekyolu Türk Müziği topluluğunu kurdu. Anadolu dışındaki Türklerin geleneksel müzikleri ve çalgı aletleri konularında araştırmalar yaptı, iki yüzden fazla türkü derledi. Anadolu’da tezenesiz saz çalma tekniğine yeni vuruşlar kazandırdı. Uluslararası sanat ve el sanatları fuarlarında, topladığı Türk halk çalgılarını sergiledi ve bu çalgıları tanıtıcı nitelikte konserler verdi. 1999’da Kültür Bakanlığı Devlet Türk Dünyası Müziği Topluluğu’nun sanat yönetmenliğine getirildi. Bu toplulukla yurtiçi ve yurt dışında çok sayıda konserler hazırladı ve yönetti. 2003’te Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarında etnomüzikoloji alanında yüksek lisansını tamamladı. 2004’te geleneksel Türk müziğinde atla ilgili türkülerden oluşan “Atın Türküsü” albümünü yaptı. 

TÜRKSOY | Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı

1993’te Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye ve Türkmenistan tarafından kültürel işbirliği amacıyla kuruldu. Teşkilata gözlemci üye ülke statüsüyle Rusya Federasyonu'na bağlı Altay Cumhuriyeti, Başkurdistan Cumhuriyeti, Hakas Cumhuriyeti, Saha (Yakut) Cumhuriyeti, Tataristan Cumhuriyeti, Tuva Cumhuriyeti ile Moldova Cumhuriyetine bağlı Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti katıldı. Türk dili konuşan ülkelerin milli dirilişine, devlet yapılanmasına ve demokratikleşme süreçlerini desteklemek üzere kültür ve sanat alanlarında işbirliğini sağlayan, üye ülkelerin yönetimine, iç ve dış politikalarına karışmayan uluslararası bir teşkilattır. Resmî dili Türkçe olup ev sahibi ülkesi Türkiye Cumhuriyeti’dir ve yönetim merkezi Ankara'dadır. 

Orhan GENCEBAY|Besteci - Ses Sanatçısı

1944’te Samsun'da doğdu. Müziğe 6 yaşında Emin Tarakçı’dan keman ve mandolin dersleri alarak başladı. 7 yaşında Türk Müziği’ni ve bağlamayı kucakladı. 10 yaşında beste çalışmalarına başladı. 13 yaşında babasının teşvikiyle Türk Sanat Müziği ve tamburla tanıştı. 1967’de İstanbul Radyo Evi’nde bir süre çalıştı ve ayrıldı. Sayısı 1000'e yakın bestelerinden 400 kadarını kendi sesiyle seslendirdi. Besteleri, Akdeniz ülkelerinde, Orta Doğu’da, Orta Asya'da, Avrupa'da Türklerin bulunduğu her yerde dinlenerek adaptasyonları yapılmaktadır.

Jamala JAMALADYNOVA|Ses Sanatçısı

1983, Oş - Kırgızistan doğumlu. 9 yaşında 12 Kırım Tatar şarkısını söyleyerek ilk stüdyo çalışmasını yaptı. Kırım Aluşta’daki Piyano Müzik Okulu ve Simferepol Müzik Yüksek Okulu’nda eğitim aldı. Kiev’deki P.İ. Çaykovski Müzik Akademisi’nin Opera Vokal bölümünü birincilikle bitirdi. İlk ödülünü “Concorso Europeo Amici Della Musica” (Avrupa Müzik Dostları) Yarışması’nda aldı. 2006’da Genç Sanatçılar Festivali’nde cazdaki başarısını ispatlayınca “Pa” müzikalinde soprano olarak en önemli çıkışını yaptı. Yurmala’daki büyük yarışmadan sonra Moskova, Berlin ve Kiev’de “The Revue Show” adı altında solo konserler verdi. Ukrayna televizyonlarında birçok programa konuk oldu. Cosmopolitan dergisince “Yılın Keşfi” olarak nitelendirildi. 2009’da “Elle Style Award” ödülü ve Ukraynalıların Kumiri dalındaki “Yılın Kadını” ödülünü aldı. Kendi bestelerinden oluşan ilk albümünü “For Every Heart” adı ile 2011’de çıkardı. 

Şamaxı Astrofizika Rasathanesi|Azerbaycan Millî İlimler Akademiyası

1959’da Azerbaycan’ın Şamahı ilçesinde 1500 metre rakımda kuruldu. 1981’den itibaren 13. yüzyılda yaşamış Azeri Astronom Nasiruddin Tusi’nin “Shao” adı ile anılmaya başladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatları ile 2009’da ciddi lojistik takviye ve onarım yapıldı, yeni bina ve tesisler eklendi. Bünyesinde; güneş - yer ilişkileri ve uzay, hava, astronomi tarihi, teorik astrofizik, kozmoloji, helioseismologiya, radioastronomiya, pratik astronomi, gök mekaniği, galaksiler, yapay uyduların dinamiği vb. alanlarda 152 araştırmacı görev yapıyor. Azerbaycan'da astronominin stratejik gelişimi ve genç astronomların hazırlığı için astronomi ve uzay bilim bilgilerin tebliğinde ve eğitiminde önemli bir rol oynamaktadır.

Kırgızistan - Türkiye Manas Üniversitesi

1995’te Türkiye Cumhuriyeti ile Kırgızistan Cumhuriyeti arasında imzalanan anlaşma üzerine Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te kurularak 1997-1998 öğretim döneminde öğretime başladı. 2012 itibariyle 9 Fakülte, 4 Yüksekokul, 1 Meslek Yüksekokulu’nda Kırgızistan ve Türkiye ile diğer Türk ve akraba topluluklarına mensup 3.809 lisans ve ön lisans, 2 Enstitü’de ise 196 yüksek lisans ve doktora öğrencisi öğrenimini sürdürmektedir. Yüksek Öğretim Kurumu bünyesinde Türkiye’deki üniversitelerle aynı statüde özerk bir üniversitedir. Üniversitede eğitim-öğretim parasız olup ihtiyaç sahibi öğrencilere “Gereksinim Bursu” ve “Akademik Başarı Bursu” verilmektedir. Ucuz öğle yemeği ve yurt imkânları mevcuttur. Öğretim Dili Türkiye Türkçesi ve Kırgızcadır. Ayrıca İngilizce ve Rusça da öğretilmektedir.

Güngör Azim TUNA| Eskişehir Valisi, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı

1964, Sinop doğumlu. İlk, orta ve lise tahsilini Sinop’ta tamamladıktan sonra, 1986’da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu. 1987’de Hakkâri İli Kaymakam Adayı olarak memuriyet hayatına başladı. Antalya - Gündoğmuş, Erzurum - Uzundere ve Konya - Cihanbeyli kaymakamlıkları ile Kars Vali Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2000’de İngiltere’ye Exeter Üniversitesinde Kamu Yönetimi alanında yüksek lisansı yaptı. 2002’de İçişleri Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Daire Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 2008’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Petrol Piyasası Daire Başkanlığına atandı. 2011’de Çanakkale Valiliği görevlerine atandı. 2013’te tarih ve 11664 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Eskişehir Valisi olarak atandı. İngilizce biliyor. Evli ve iki çocuk babasıdır.

 

Hasan DURUER|Edirne Valisi

1959, Yozgat doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Yozgat'ta tamamladı. 1981’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Burhaniye Kaymakam Vekilliği, Kangal ve Çermik Kaymakamlıkları, Şanlıurfa Vali Yardımcılığı, Karacabey, Sapanca, Avcılar Kaymakamlıkları yaptı. 2008’de Mardin valiliğine, 2012’de Edirne valiliğine atandı. Evli ve 2 çocuk babası.

 

Nazım İBRAHİMOV|Azerbaycan Diaspora Bakanı

1963’te Babek - Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti doğumlu. 1985’te Azerbaycan Politeknik Enstitüsü'nün mühendislik - mekanik bölümünü bitirdi. Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra 1997’den itibaren Azerbaycan Cumhuriyeti adına Ukrayna'da, Moldova’da, Polonya'da Belorusiya’da büyükelçilik görevlerini üstlendi. 2000’de Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi milletvekili seçildi. Aynı zamanda Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde Azerbaycan Cumhuriyeti Heyeti bünyesinde faaliyet gösterirken 2002’de Azerbaycan Cumhuriyeti Yurtdışında Yaşayan Azerbaycanlılarla İş Devlet Komitesi Başkanı görevine atandı. 2008’de Azerbaycan Cumhurbaşkanının kararı ile Diasporadan sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı. Evli ve iki çocuk sahibi.

Naz AYDEMİR | Türkiye Millî Voleybol Takımı Sporcusu

1990, İstanbul doğumlu. Voleybolda hem kulüp takımlarıyla hem de millî formayla önemli başarılara imza attı. 2003’ten itibaren Yıldız, Genç ve A Millî takımlarında ülkemizi temsil etti. 2007 - 2008 Yıldız Kızlar Dünya Şampiyonası’nda ikincilik kürsüsüne çıkarak Türk spor tarihinde bir ilki gerçekleştiren Yıldız Kız Millî Takımı’nın ve 2008 Genç Bayanlar Avrupa Şampiyonası’nda bronz madalya kazanan Genç Bayan Millî Takımı’nın kaptanlığını yaptı ve “En Değerli Oyuncu” seçildi. 2008 - 2009 sezonunda A Millî Takım’la birlikte, Avrupa Kıtası Olimpiyat Elemesi birincisi, Dünya Grand Prix üçüncüsü ve İtalya Alassio’daki Edison Cup birincisi oldu. 2011’de İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık bölümünden mezun oldu. 2012′de Londra Olimpiyatları’nda oynadı ve Vakıfbank ile Türkiye Kupası ve CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğunu kazandı ve turnuvanın “En İyi Pasör” ödülünü üst üste ikinci kez kazandı.

Serik SAPİYEV | Kazakistan Millî Takım Boksörü

1983, Abay - Kazakistan doğumlu. 2005 Dünya Amatör Boks Şampiyonası’nda hafif velter sıklet (azami 63,5 kg) şampiyonluğu, 2006 Asian Games müsabakasında hafif velter sıklette bronz madalya, 2007 Dünya Amatör Boks Şampiyonası’nda hafif velter sıklet şampiyonluğu kazandı. 2009 Dünya Amatör Boks Şampiyonası’nda velter sıklette (azami 66,7 kg) bronz madalya, 2011 Dünya Amatör Boks Şampiyonası’nda velter sıklette gümüş madalya ve 2012 Londra Olimpiyatları’nda velter sıklette altın madalya kazandı. 2013’te AIBA Pro Boks (APB) profesyonel liginde boks yapmaya başladı. Dünyadaki tekniği en iyi ve en hızlı boksörlerden biri olarak anılıyor.

Murteza SULUCOOCA | Yeni Balkan Gazetesi Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni

1976, Resne - Makedonya doğumlu. Liseyi Üsküp’teki “İsa Bey” Medresesi’nde okudu, “İkre” dergisinde yazdı. 2000’de Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 2005’te aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Dinler Tarihi Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı. Ankara’da “Balkan Mektubu”, Resne’de “Kızıl Elma” ve Üsküp’te “Bahçe” dergilerini kurdu. Bir süre Resne Müftülüğü’nde görev yaptı. 2004’te Makedonya Türklerinin tek sesi Yeni Balkan gazetesini kurdu. Anadolu Ajansı Makedonya muhabirliği yaptı. 2008’de İLESAM Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. Makedonya Gazeteciler Birliği (MAN) 2. dönem başkanlığını yürüttü. Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Topluluklar Medya Platformu (TÜRKMEP) Makedonya Komite Başkanlığını da sürdürmektedir. Evli ve iki çocuk babası.

TOP